mandag 29. juni 2009

Svin i chili-tomatsaus

Når gradstokken bikker 30 grader er jeg særdeles lite kreativ i matveien. Heldigvis har jeg gode venner som kommer med gode forslag. Dette er kanskje ikke den mest avanserte maten, men den er fantastisk god, sunn og ikke minst billig. Spesielt liker jeg også at jeg slipper pasta, ris og poteter - noe jeg synes er litt for tungt når det er så varmt som i dag.

Dette trenger du til to personer:
  • 400g svinekjøttdeig
  • Én boks hakkede tomater med chili
  • Pepper
  • Salat etter ønske - jeg hadde spinat, cherrytomater, agurk og paprika
  • Dressing etter ønske - jeg brukte balsamico, olivenolje, salt og pepper
Stek kjøttdeigen og tilsett en boks med hakkede tomater med chili. Krydre med litt pepper. Lag deretter salaten slik du ønsker.

Jeg synes dette var kjempegodt og utrolig enkelt!

Musikkforslag: Kings of Convenience - Homesick

onsdag 24. juni 2009

Reker på budsjett!

Etter 10 dager i Canada er jeg utrolig fattig, og er på jakt etter billige, gode, sommerlige og ikke minst sunne middager. Dermed ble jeg ufattelig glad da jeg fant ut at reker ikke behøver å være så inderlig dyrt. La meg opplyse: 18 kroner per kilo reker på Rema1000 - er det ikke fantastisk?

Dette trenger du:
  • ca 500 gram reker per person
  • loff
  • majones - eller kanskje hvitløksaioli hvis du vil slå på stortromma!
  • sitron
  • sitronpepper er alltid en slager
Når du har pilt reker en hel kveld, kan det hende at dine hender lukter litt reker rett og slett. Jeg anbefaler derfor å ta en stor skål med kaldt vann hvor du presser sitronsaft i. Skyll hendene i dette underveis og du slipper denne lukten.

Vinforslag: Hvitvin er jo en klassiker når man spiser reker. Denne gangen eksperimenterte jeg derimot med rosévin. Jeg anbefaler derfor denne som både er god, frisk, fyldig og ikke minst rimelig, selv om den i utgangspunktet ikke er ideell til skalldyr - Chapelle du Bois Rose 2008 kr 89.90

tirsdag 23. juni 2009

Laks med tagliatelle og blandet salat

Nå i disse pakke- og flyttetider er det dessverre ikke tid til så mange kulinariske krumspring på kjøkkenet hos meg. Men i dag måtte vi kose oss. Det er jo tross alt Sankthansaften! Ikke det at dette er noe kulinarisk krumspring akkurat, men jeg legger ut oppskriften allikevel. Det ble nemlig veldig godt :)



Oppskriften og bildet fant jeg her.

Til to rause porsjoner trengs:
  • 4 laksefileter
  • Tagliatellepasta
  • Blandet salat
  • Rømme
  • Sitron
  • Dill
Slik gjør du det:
  1. Dryss salt, pepper og litt sitronsaft over laksefiletene og stek dem i ovnen på 175 grader i ca 15 minutter.
  2. Kok pasta etter anvisning på pakken
  3. Bland salat
  4. Server med rømme, dill og sitronskiver

torsdag 18. juni 2009

Krydret kyllingkebab med sitron og mynte


En enkel og lett sommerrett som jeg fant i juni-utgaven av BBC GoodFood.

Til 4 personer trenger du:
  • 200 g yoghurt naturell
  • saften av 1/2 sitron
  • 1/2 - 1 ts malt koriander
  • 1/2 - 1 ts malt cumin
  • 1/4 - 1/2 ts kajennepepper
  • 4 kyllingfileter, strimlet på langs
  • 4 store blader isbergsalat, hakket
  • mynteblader
  • brød til servering, f.eks. stekte pitabrød eller tortillalefser. (Jeg prøvde tortilla nå, det smakte ok. Tror jeg vil prøve pitabrød neste gang!)
Slik gjør du det:
  1. Bland yoghurt, sitronsaft og krydder i en bolle. Fyll halvparten av blandingen i en annen bolle og mariner kyllingstrimlene. Sett til side resten av yoghurtdressingen.
  2. Sett grillen på høy varme. Tre kyllingkjøttet på grillpinner av metall. Legg dem på en stekeplate, oppå litt aluminiumsfolie penslet med olje, og grill spydene i ca 5 minutter på hver side.
  3. Legg salat og mintblader oppå brødet. Legg så på grillspydene og press litt sitronsaft over det hele. Topp med youghurtdressingen.


tirsdag 16. juni 2009

Grillet svinefilet med balsamicoløk og rødbeter

Dette er en lett, søt-syrlig rett som er enkel å tilberede.



Til to personer trengs:
  • 0,8 - 1 kg rødbeter
  • 12,5 g smør
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stykker svinefilet à ca 200 g
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ss hakket, frisk koriander
  • salt og nykvernet svart pepper
Balsamicoløk
  • 25 g smør
  • 1,5 rødløk i tynne skiver
  • 1,5 ss sukker
  • 0,5 dl balsamicoeddik
  • 2 ss rødvin
  • salt og nykvernet svart pepper
Dette gjør du:
  1. Begynn med rødbetene. Ikke skrell dem! Skyll dem og kok dem i lettsaltet vann i ca 1 time til de blir møre.
  2. Balsamicoløk: Smelt smøret i en kjele og surr løken forsiktig til den er myk, men ikke har fått farge. Tilsett sukker, eddik og rødvin. Skru opp varmen og la det koke i 25-30 minutter til blandingen er tykk og sirupsaktig. Smak til med salt og pepper og hold det varmt.
  3. Varm en grillpanne med riller eller en tykkbunnet stekepanne til den ryker, og pensle med halvparten av olivenoljen. Dryss malt koriander og litt salt og pepper på svinefiletene og stek dem pent brune og gjennomstekte - det tar 7-8 minutter. Snu dem flere ganger.
  4. Når rødbetene er ferdigkokte, lar du vannet renne godt av og skreller dem. De er varme, så det kan være lurt å ha litt kaldt vann i nærheten. Store rødbeter skjæres i båter eller terninger. Smelt smøret i en kjele og ha rødbetene i. Krydre med salt og pepper , vend dem i smøret og hold dem varme.
  5. Legg en seng av balsamicoløk på hver serveringstallerken. Skjær hvert filetstykke i fem skiver og anrett dem over løken sammen med de glaserte rødbetene. Dryss hakket koriander over og server.
Vinforslag: Zenato Valpolicella Classico

Musikkforslag: Bobby Horton - Steal away

lørdag 13. juni 2009

Kyllingruller med rotfruktpuré og kantarellsaus

Systembolaget har en snedig webtjeneste som de kaller "Drycknyckeln". Den består av en oppskriftsbank med ca 600 oppskrifter kategorisert etter hovedingrediens. Man kan søke i de ulike kategoriene, eller konkretisere navn på oppskriften eller ingrediens. Når man har valgt en oppskrift, får man forslag på hva slags drikke som passer til maten. Man kan også søke på drikke og få oppskrifter som passer til. Genialt!

Jeg brukte denne tjenesten for å finne noe som passet til Crozes-Hermitage, og valget falt på Kyllingruller med rotfruktpuré og kantarellsaus.

Denne gangen fikk jeg dessverre (eller heldigvis?) ikke tatt bilde av maten, derfor låner jeg bildet fra systembolaget.se:


Til 4 personer trenger du:
  • 4 kyllingfileter
Fyll:
  • 1/2 grønn paprika
  • 1/2 rød paprika
  • 1 ss hakket gressløk
  • 2-3 hakkede hvitløksfedd
  • 1 ss olivenolje
  • salt og pepper
Puré:
  • 200 g poteter
  • 2 gulrøtter
  • 2 pastinakker
  • 1 ts hakket persille
  • 1 ss smør eller margarin
  • 1 dl fløte
  • salt og pepper
Kantarellsaus:
  • 1 sjalottløk
  • 100 g ferske kantareller
  • 1 ss smør eller margarin
  • 3 dl fløte
  • salt og pepper

Slik gjør du det:

Fyllet:
  1. Skyll paprikaene, fjern kjernen og finhakk kjøttet. Bland paprikahakket med gressløk, hvitløk og olivenolje.Smak til med salt og pepper.
  2. Skjær et dypt snitt i kyllingfiletene og "flat dem ut". Fordel fyllet på filetene og rull sammen. Fest sammen med tannstikkere. Pakk rullene enkeltvis i aluminiumsfolie og legg på en stekeplate.
  3. Stek midt i ovnen på 225 grader i 20-25 minutter
Puréen:
  1. Skrell poteter, pastinakker og gulrøtter og skjær dem i terninger. Kok rotfruktene møre i lettsaltet vann.
  2. Mos rotfruktene med elektrisk visp eller potetmoser sammen med smøret. Spe med fløten, ha i persillehakket og visp til en luftig puré. Smak til med salt og pepper
Kantarellsausen:
  1. Skrell og finhakk sjalottløken. Rens soppen, og skjær den eventuelt i mindre biter.
  2. Fres løk og sopp sammen med litt smør i en panne. Tilsett fløten og la det putre i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper
Servering: Skjær kyllingrullen i biter og fordel på varme tallerkner. Anrett puréen og sausen ved siden av. (Jeg synes det var veldig vanskelig å skjære fine biter av rullene. Kanskje jeg ikke brukte god nok kniv... Vi får håpe at øvelse gjør mester, for dette kommer jeg til å lage igjen!)

Vinforslag: Dette er en smakfull rett, og du kan servere en krydret, fyldig rødvin eller en fyldig og smaksrik hvitvin.

onsdag 10. juni 2009

Italiensk pizza med spekeskinke og mozzarella

En enkel, men fantastisk smakfull pizza får du oppskriften til her!


1 stor pizza:

Deig:
  • 330 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ts brunt sukker
  • 1-2 ss olivenolje
  • 2 dl varmt/lunkent vann
Saus:
  • olivenolje
  • 2 hvitløkbåter, skrelt og skåret i tynne skiver
  • en neve frisk basilikum, bare bladene, revet i biter
  • 1 boks tomater à 400 g eller passata (tomatmos) på flaske
  • salt og pepper
Topping:
  • Spekeskinke
  • 2 kuler fersk mozzarella (til sammen 250 g)
  • Ruccola
  • Parmesan
Slik gjør du det:
  1. Lag deigen og sett den til heving.
  2. Lag sausen. Ha olivenolje og hvitløk i en stekepanne. Når hvitløken såvidt begynner å få farge har du i basilikum og tomater. Smak til med salt og pepper. Så snart sausen koker tar du pannen av varmen. Sil sausen gjennom en sikt. Kast basilikumen og hvitløken som blir liggende igjen i sikten, men pass på å få med all tomatmosen på undersiden! Ha sausen tilbake i pannen og la den småkoke i 5 minutter for å få en litt mer nyansert smak. Sausen er ferdig når konsistensen er perfekt til å smøre på en pizza ;)
  3. Kjevle ut deigen og bre sausen over. Nå kan du velge om du vil ha spekeskinken på pizzaen før eller etter den stekes. Personlig foretrekker jeg å ha på skinken etter at pizzaen er stekt, slik at skinken bare "smelter" så vidt. Uansett hva du velger å gjøre med skinken river du fersk mozarella over hele pizzaen og setter den i ovnen på 225 grader i 8-10 minutter eller til osten er smeltet og gylden.
  4. Ta ut pizzaen, legg evt. på spekeskinke og topp med revet parmesan og ruccola.

mandag 8. juni 2009

Fantastiske rundstykker!


I dag har jeg fri, og har tatt meg tid til å bake rundstykker! (Vanligvis er det min kjære mann som baker her i huset)

Disse rundstykkene smaker helt fantastisk, og smelter nesten på tungen...

Denne oppskriften holder til ca 18 rundstykker:
  • 3,75 dl skummet kulturmelk
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 gulrøtter, finrevet
  • 12 dl hvetemel
  • 40 g smør
  • 1,5 ss honning
  • 1,5 dl cottage cheese
  • 0,5 ts salt
  • Til strøing: Frø av fritt valg. Hvis du skal lage mange rundstykker kan det være artig å bruke flere frøtyper, for eksempel solsikkefrø, sesamfrø, valmuefrø eller linfrø.

Dette gjør du:
  1. Sett ovnen på 225 grader. Smelt smøret i en gryte og ha i melken. Dersom du bruker fersk gjær bør væsken varmes til ca 37,5 grader, men hvis du bruker tørrgjær kan du godt la det bli varmere. Løs opp honningen i den varme væsken.
  2. Sikt hvetemelet i en bolle og bland i tørrgjær og salt. Ha så i væsken sammen med gulrøttene og cottage cheesen og elt godt.
  3. Hev deigen til ca dobbel størrelse på et lunt sted.
  4. Hvelv deigen på et melet bakebord. Nå kan du velge om du vil trille runde rundstykker, eller gjøre som jeg, forme et rektangel av deigen, bruke kniv og dele den i 6x3 stykker.
  5. Pensle rundstykkene med vann og rull dem i frø. Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 12 minutter.
Advarsel: Disse rundstykkene har høy "jeg-er-egentlig-mett-men-tar-et-til-fordi-det-var-så-godt"-faktor.


lørdag 6. juni 2009

Kremet pestokylling med ovnsbakte tomater og poteter

Dette er en deilig alt-i-en-form-middag som jeg faktisk har laget to ganger den siste uken!

Ingredienser til 4 porsjoner:
  • 4 kyllingfileter
  • 3 ss pesto
  • 85 g mascarpone
  • 4 ss olivenolje
  • 100 g brødsmuler eller knust kavring
  • 175 g cherrytomater
  • 6 nypoteter
  • salt og pepper
Dette gjør du:
  1. Sett ovnen på 200 grader. Bruk en liten, skarp kniv og lag et snitt langs siden på hver kyllingfilet som du former til en lomme. Bland sammen pesto og mascarpone, og fyll forsiktig i kyllingfiletene.
  2. Kutt potetene i båter, ha på litt olje og salt og pepper, og la dem få et forsprang i ovnen på ca 10 minutter.
  3. Pensle litt olje på hver kyllingfilet, og krydre med salt og pepper. Ha brødsmulene på en stor tallerken, og vend kyllingfiletene i. Ta ut den ildfaste formen, og legg i kyllingfiletene og tomatene. Hell over litt olje og la stå i ovnen i 20-25 minutter til kyllingen blir gylden og gjennomstekt.
  4. Strø over pinjekjernene og stek i 2-3 minutter til.
Dersom du ikke vil ha poteter, kan du servere godt brød til istedet.

Vinforslag:
Monterosso Sangiovese

Musikkforslag:
Sophie Zelmani - Spring Love

torsdag 4. juni 2009

Rød linsesuppe

Denne suppen både metter og smaker godt! Og så er den ferdig på 15 minutter..

Til 4-6 porsjoner trenger du:
  • 2 ss olje
  • 2 gule løker
  • 3 dl røde linser
  • 1 ss currypasta
  • 4 gulrøtter
  • 2 buljongterninger
  • 1,7 l vann
  • 1 laurbærblad
  • salt og pepper
Slik gjør du det:
  1. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne strimler eller riv dem grovt. Finhakk løkene og fres dem sammen med gulrøttene i curry og olje.
  2. Skyll linsene og tilsett dem sammen med vann, buljong og laurbærblad, og la koke i 10 minutter eller til linsene er møre.
  3. Smak til med salt og pepper, og server suppen med godt brød til.

tirsdag 2. juni 2009

Chili-lime kylling med pasta

Nok en gang hadde jeg problemet at kjøleskapet skulle tømmes. Denne gangen var det noen kyllingfileter og noen røde chilier som trengte å bli spist. Dette var utgangspunktet da jeg fant denne oppskriften på Aperitif sine hjemmesider og modifiserte den litt.

For to personer trenger du:
- 3-4 kyllingfileter
- salt og pepper
- 6-8 cherrytomater
- 1 pk fersk tagliatelle
- ruccula
- 1/2 dl olivenolje
- 1 ss balsamico
- 2 ss limeskall
- 2 små, røde chili


Stek kyllingen i litt olje til den er gjennomstekt og gylden. Du kan krydre med salt, pepper og kanskje litt urtegårdskrydder hvis du har tilgjengelig. La kyllingen hvile litt før du skjærer den i ca 1 cm tykke skiver.

Lag dressing av olivenolje, balsamico, limeskall og chili. Tilsett litt salt og pepper etter ønske.

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Jeg valgte å servere retten slik: Legg pasta nederst med noen skiver kylling på. Fordel deretter ruccula og tomat etter ønske. Drypp dressingen over, og avslutt gjerne med å presse litt limesaft over!

For å gjøre retten billigere kan du droppe lime og heller bruke sitronsaft. Du kan også bruke vanlige tomater og tørket pasta dersom du ønsker dette.

Musikkforslag: Soundtraket til The Boat that Rocked

mandag 1. juni 2009

Fløteis med blåbær


I dag lagde mannen min noe som smakte utrolig deilig i sommervarmen, nemlig fløteis med blåbær!

Ingredienser:
  • 3-4 eggeplommer
  • 3 ss melis
  • 3 dl kremfløte
  • blåbær
Slik gjør du det:
  1. Visp kremfløten stiv og bland i blåbær
  2. Visp egg og melis til det blir litt fluffy
  3. Bland alt og sett i fryseren i ca 3 timer. Rør litt av og til for å unngå at isen krystalliserer seg
P.S. Kokken gleder seg til å prøve ut andre smakstilsettinger, for eksempel kirsebær, sjokolade, bringebær.... Kona gleder seg!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin