mandag 19. oktober 2009

Pannestekt torsk med sellerirotpuré og rød salsa

Denne helgen fikk jeg innmari lyst på torsk, og endte opp med å prøve denne oppskriften. Det ble et godt måltid, og jeg synes den milde sellerirotpuréen balanserte fint mot den sterke salsaen.


Til 2 personer trenger du

  • ca 300 g torskefilet
  • et par dryss med havsalt
  • 1 ss sitronsaft
  • olje og smør til steking

Sellerirotpuré:
  • 200 g sellerirot
  • en god klunk fløte
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

Rød salsa:
  • 1 finhakket rød chilipepper
  • 1/2 boks glovhakkede tomater
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 1 finhakket hvitløkbåt
  • 1 ss tomatpuré
  • 1/2 ts malt spisskummen
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1-2 ss friskpresset sitronsaft
  • 1 ss god olivenolje
  • 1 ss finhakket persille

Slik gjør du det:
  1. Begynn med sellerirotpuréen. Skrell og kutt selleriroten i små terninger. Surr dem i smør i 3-4 minutter. De skal bli myke, men ikke brune. Hell på så mye fløte at det står halvveis opp på sellerien. La det koke under lokk til sellerien er mør, ca 10-12 minutter. Mos og smak til med salt og pepper.
  2. Ha alle ingrediensene til salsaen (vent med persillen!) i en blender og kjør til en jevn puré. Gi salsaen et oppkok og la den simre under lokk i 10 minutter. Smak til med salt og pepper, og rør inn finhakket persille like før servering.
  3. Skjær torskefileten i 2 jevnstore stykker. Gi dem et dryss med salt og drypp litt sitronsaft over. Stek filetene i en blanding av olje og smør på middels varme, ca 2-3 minutter på hver side.
  4. Anrett torsken på en seng av selleripuré og drypp den røde salsaen rundt.
  5. Server med sprø toast. Herlig frekt!

Musikkforslag: Morcheeba med Thomas Dybdahl - Riverbed

Vinforslag: En halvtørr Riesling gjør seg bra her.



mandag 5. oktober 2009

Spagetti med godt krydrede kjøttboller og tøff tomatsaus

Denne velsmakende middagen varmer godt på en kjølig høstkveld!



Ingredienser til 2-3 personer:

300 g spagetti

Kjøttboller
  • 500 g kjøttdeig
  • 1 egg
  • 1 toppet ss tørket oregano,
  • en neve frisk rosmarin, hakket
  • litt mindre enn 1/2 pakke Kapteinkjeks, knust. Eller andre passende smuler du måtte ha for hånden.
  • litt salt og nykvernet pepper
Tomatsaus
  • 3 hvitløksfedd
  • nesten en hel rød chili
  • en raus neve frisk basilikum, hakket
  • 2 bokser hakket tomat
  • litt salt og nykvernet pepper
Til servering
  • nyrevet parmesan
  • litt frisk basilikum

Slik gjør du:
  1. Finn frem en stor bolle. Ha i kjøttdeig, et egg, oregano og rosmarin. Legg kjeksene i et kjøkkenhåndkle og knus dem med nevene eller et kjevle. Ha smulene oppi bollen, krydre med litt salt og pepper og kna alt godt sammen til en jevn deig. Form kjøttboller med hendene, akkurat så store som du liker dem. Stek dem jevnt gyldenbrune i en middels varm stekepanne. Steketiden avhenger selvfølgelig av størrelsen på kjøttbollene :)
  2. Kok spagetti etter anvisning på pakken.
  3. Lag sausen. Det går fort! Skjær chili og hvitløk i tynne skiver og ha dem i en middels varm stekepanne med litt olovenolje. Så fort hvitløken har fått litt farge har du i hakket basilikum og hakkede tomater. Krydre med salt og pepper. La sausen koke opp. Ha så i kjøttbollene og spagettien og bland godt.
  4. Legg opp på tallerkener og server med nyrevet parmesan og basilikumblader til pynt.

Vinforslag kommer jeg tilbake til siden den vi hadde i skapet ikke passet så godt til akkurat denne maten...

Musikkforslag: Polar, Loane - Some velvet morning

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin