fredag 10. desember 2010

Gløgg - voksenversjon

Det viser seg at blogging er så mye morsommere enn eksamenslesing. Jeg lovte dere oppskrift på hjemmetlaget rødvinsgløgg tidligere i dag, så her kommer den. Oppskriften er basert på Claus Meyer sin oppskrift på nordisk gløgg som du finner her. Meyer er en veldig kjent dansk kokk og var i følge Wikipedia med på å starte verdens visstnok beste restaurant, Noma. Denne gløggen er fantastisk god, ganske sterk og kraftig, og inneholder masse gode ingredienser for oss voksne som rødvin, portvin, akevitt mm. Til 2 liter trenger du:
  • 12,5 g hele nelliker
  • 12,5 g kardemomme, malt
  • 1 kanelstang
  • 1/2 tsk muskatnøtt, malt
  • Skall fra 1/2 appelsin
  • Saft fra 1 1/2 appelsin
  • Skall og saft fra 1/2 sitron
  • 25 g revet fersk ingefær
  • 250 g sukker, helst rørsukker
  • 25 g hakkede rosiner
  • 15 g apsikat - syltet appelsin-/pomeransskall (fås kjøpt i butikken)
  • 2 stk laurbærblad
  • 7,5 g hel sort pepper
  • 5 g hel allehånde
  • 2 flasker rødvin (kraftig)
  • 2,5 dl portvin
  • 1,5 dl mørk rom
  • 1,5 dl akvavitt (vodka kan eventuelt også brukes)
  • Rosiner og hakkede mandler etter ønske
Bland alle ingrediensene bortsett fra akvavitt, hele rosiner og hakkede mandler i en gryte. Varm det opp til det nesten når kokepunktet (ca 98 grader). La det deretter simre i 1 time. Oppskriften anbefaler at du lar det trekke i 24 timer etter dette før du siler gløggen. Vi lot det derimot kun trekke på lav varme i 3-4 timer før vi silte det.

Før servering, varm gløggen opp til 60-70 grader og tilsett akvavitt. Serveres tradisjonelt med rosiner og hakkede mandler. Du kan eventuelt la rosinene trekke i litt akvavitt i 1 time før servering. For en litt søtere gløgg, kan du tilsette litt mer sukker.

Musikkforslag: Otto Brandenburg med Søren Banjomus. Her snakker vi julestemning fra Danmark! Spesielt etter et glass eller to med denne såkalte rødvinsgløggen, eller spritgløggen om du vil!

3 kommentarer:

  1. I don’t know how can I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    SvarSlett
  2. I like your approach on the topic. Your article is as interesting as your previous writings. Keep up the good work, thanks a lot.

    SvarSlett
  3. I am extremely impressed along with your writing abilities and also with the format in your blog. Stay up to the excellent high quality writing, it's rare to find a nice weblog like this one these days.

    SvarSlett

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin